Antwoorden op de meest gestelde vragen

Hoe kom ik bij de “Dwaalgast”?

We zullen bij, of dichtbij, een openbaar-vervoer punt beginnen, bijna altijd een treinstation, in ieder geval als je niet met een auto komt. De exacte plek is bekend en per mail met je afgesproken, en de schipper is op z’n mobieltje  bereikbaar, +31 6 474 95 888.

Waar gaan we het schip weer verlaten?

In het algemeen altijd op de plek die in het persoonlijk afgesproken vaarplan staat. Anders bij een treinstation waarvandaan je de trein of auto weer simpel kunt bereiken.

Hoe ver varen we in een week?

Dat hangt af van de duur van de trip, het type vaarwater, het aantal sluizen. Een heuvel op en af vertraagt bijvoorbeeld, en dat geldt ook voor al die prachtige plekjes, dorpjes, restaurantjes en kasteeltjes. Meer dan plm 25-30 km per dag zal het gemiddeld niet gauw zijn, riviertochten uitgezonderd, we zijn dwaalgasten en geen racebeesten tenslotte. Ik denk meer in vaaruren dan in kilometers per dag, gemiddeld zo’n 5 vaaruren.

Wat moet ik meenemen, is er speciale bagage nodig?

Neem zo weinig mogelijk mee zou ik zeggen. Zachte reistassen zijn makkelijker te bergen dan grote hutkoffers als ze eenmaal uitgepakt zijn aan boord.

Moet ik lakens en handdoeken meenemen?

Beddengoed, handdoeken en washandjes zijn aan boord

Wat als de Fransen staken?

In geval van een staking van meer dan 1 dag, een defecte sluis, wateroverlast of welke force majeur dan ook, de schipper zoekt altijd een alternatieve route voor U.

Hoe ziet een gewone dag aan boord er uit?

We beginnen altijd met koffie en thee natuurlijk. Het ontbijt wordt door mij verzorgd, tenzij we wat anders afgesproken hebben. We nemen de dagplanning even door, als we dat al niet bij een avondborrel hadden gedaan, hoe laat vertrekken we, wat komen we tegen, wie wil wat doen? We varen binnen het immens grote kanaalsysteem (8.500 km bevaarbare kanalen en rivieren) niet harder dan een kilometer of 8 per uur, en worden regelmatig even door sluisjes opgehouden zodat meelopen met het schip op veel trajecten mogelijk is, er zijn 2 fietsen aan boord en soms is het jaagpad geschikt om te skeeleren. Ergens gedurende de dag is er wel gelegenheid tot het doen van boodschappen, en/of kan er ´s middags of ´s avonds buiten de deur gegeten worden. Mochten we ver van de bewoonde wereld afmeren voor het betere buitenleven dan is er met de ‘noodvoorraden’ aan boord altijd wel iets te regelen. Informaliteit, ontspanning en flexibiliteit zijn termen die goed bij het karakter van het schip en de schipper passen.

Met welke bijkomende kosten moet ik rekening houden als ik aan boord ben?

Slapen en de vaartocht per dag zijn inbegrepen, frisdranken en alcoholische dranken niet. Er zijn geen bijkomende kosten voor brandstof, havengelden, beddengoed of wat dan ook. U moet slechts rekening houden met uw persoonlijke boodschappen voor de dagelijkse maaltijden, tenzij er sprake is van een all-in boeking. ’s Middags valt er regelmatig goedkoop te eten langs het vaarwater in Frankrijk, een Menu de Jour, dat vaak voor pakweg € 11,= te koop is, maar ’s avonds niet meer te verkrijgen. In restaurants lopen de prijzen uiteen van € 15,= tot € 35,= pp. Als U tripjes met bus/taxi vanaf boord wil maken zijn dat natuurlijk ook persoonlijke kosten.

Ik weet niet of ik wel zo lang op een kleine ruimte kan leven?

Als er iets is aan boord is dat ruimte, vooral ook buiten, om je heen. Als je nog nooit gevaren hebt op een boot als de “Dwaalgast”, zie het dan maar als een flinke caravan op het water, maar dan 2 keer zo groot, 18,5 meter tenslotte, met douche, toilet en veel andere faciliteiten. Er valt ook altijd te kiezen voor het woonruim, slaapkamer, het voor- of achterdek, en overdag ook voor de gezellige stuurhut. Als het je eerste echte vaartocht is zult je waarschijnlijk met moeite het schip weer willen verlaten.

Hoe ziet het met roken en drinken aan boord?

Roken is binnen het schip niet toegestaan, op de beide dekken slechts als dat geen overlast voor de anderen oplevert. Als je langs het jaagpad een sigaret rookt word je wel gegarandeerd weer bij de volgende sluis aan boord gelaten. Drinken is natuurlijk toegestaan, al moeten we wel veilig afgemeerd zijn wil ik dat zelf doen of echt aanmoedigen. De schipper kan jullie eventueel van huiswijn voorzien, tegen redelijke prijzen, maar schroom niet om je eigen vakantievoorraad op peil te houden, er is geen sprake van gedwongen winkelnering en er is keuze genoeg onderweg.

Hebben we verzekeringen nodig?

Het is een must om afdoende verzekerd te zijn om alle eventuele onaangenaamheden af te dekken zolang je aan boord bent. Ziekte- en ongevallenkosten kunnen hard oplopen, en de scheepsverzekering biedt daarvoor geen soelaas. Nog nooit heeft iemand er gebruik van hoeven te maken, maar je klimt, springt en doet meer ongewone dingen dan tijdens een verblijf aan de wal. En de huis- tuin- en keukenongelukjes zijn nog steeds de meest voorkomende. De schipper accepteert hier geen verantwoordelijkheid voor.

Wat is het aanbetalings- teruggavebeleid?

Als je zo ruim van te voren afzegt dat er een andere boeking plaats vind krijg je de aanbetaling volledig terug. Anders niet. Dan blijft het wel staan als een aanbetaling voor het jaar er op. De aanbetaling is 20% van de totale huursom, de rest te voldoen bij de afvaart.

Wie is er bemanning aan boord van de Dwaalgast?

Normaal gesproken zijn een of meerdere gasten waar dat echt nodig is óók helpende handen, alles natuurlijk onder verantwoording van de schipper. De schipper kan wel veel alleen en er is een stevige helpende hand in de zin van een pittige boegschroef. Als je niet buiten de deur eet zorg je zelf voor de boodschappen en bij ‘thuiskoken’ schuif je de schipper ook een bordje toe, er is maar 1 keuken tenslotte. Bij een all-in boeking transformeert de schipper in een ‘chef’ en eten we doorgaans op het achterdek, of zetten we de tafel met stoelen aan de kant. We houden met elkaar een beetje de boel op orde in de gemeenschappelijke ruimtes. En wie kookt … hoeft niét af te wassen natuurlijk.

Wat voor warm water is er aan boord?

Voor de keuken en de douche is er een gasgeiser in gebruik. Omdat we een 1300 liter watertank en reserve gasflessen aan boord hebben is dat dus verzekerd. We zullen vaak gebruik maken van de gelegenheid om de tanks bij te vullen.

Kunnen we kinderen meenemen?

Geen probleem voor de schipper, maar met hele kleintjes aan boord ben je ze natuurlijk wel behoorlijk aan het bewaken, en een zwemvest is voor de niet-zwemmers onder hen verplicht. Het achterdek valt wel zo af te sluiten dat de kleinsten niet onverhoeds zelfstandig het gangboord op drentelen. We kunnen ook zeker het vaarplan dan aanpassen, minder uren per dag bijvoorbeeld, daar is trouwens altijd overleg over mogelijk, want een huurboot zelf besturen, en sluizen met een boot is dan vaak als ouderstel met kleinere kinderen ook niet echt een relaxte optie, en een reden om voor een B&B-tocht met de “Dwaalgast” te kiezen.

Op hoeveel ‘pamperen’ kunnen we rekenen?

Die zit van te voren in het schip vakantieklaar maken, en schoon schip na afloop. Tussendoor houden de gasten het naar eigen normen in orde. Niemand maakt je bed op of doet je afwas. Als je graag uitgebreider verzorgd wil worden kun je echt veel beter een ander schip uitzoeken. Er varen ook echte hotelboten rond, met 5-sterrenmaaltijden aan boord, luxueuze cabines etc. Dan mág je niet eens helpen met wat er zo voor varen komt kijken. Er is dus een keus voor een Bed en Breakfast boeking. Kijk, en áls er dan eens geen mogelijkheid is om uit eten te gaan, en zélfs geen boodschappen te doen, dan helpt de schipper je graag uit de brand en de dorst. De vriezer en ‘kastje 3’ zijn fameus. O ja, áls je boekt moet je ook rekening houden met onverwachte gebeurtenissen, en humor is altijd wel een pré, als je samen op pad gaat.

Is er en vaste op- en afstapdag?

In principe wel, zie Vaarplan 2015, maar als het niet passend is kun je gewoon even overleggen met de schipper. al kan het natuurlijk niet anders dan dat er met gasten voor of na je rekening moet worden gehouden, de schipper de “Dwaalgast” tussendoor weer op orde moet krijgen en wat rusttijd nodig heeft, en er is een minimum van 6 nachten.

Heeft u nog andere vragen?

Neem contact op via het formulier