Veel gestelde vragen (FAQ)

We proberen steeds aan te meren in de buurt van openbaar transport, meestal een treinstation, in ieder geval als je niet met een auto komt. De exacte plek wordt bij boeking per mail met je afgesproken. De schipper is ook steeds op zijn GSM bereikbaar: +32 476 46 40 92.
  Wie ook de minibus met gids reserveerde, wordt opgehaald aan het afgesproken punt. Dat bespaart je alvast een taxi , taalproblemen en sleuren met bagage. Als alternatief kunnen we ook transport met de minibus voorzien van thuis tot het schip en terug aan een vaste prijs per km, te delen door het aantal passagiers.

We nemen afscheid na het ontbijt. We proberen terug in de buurt van een openbaar transport (treinstation) aan te meren. Hier kun je dan terug naar je auto reizen, of naar huis.
  Wie de minibus met gids reserveerde, wordt terug gebracht naar het vertrekpunt waar je auto staat, of naar het dichtstbijzijnde station. Dit bespaart je nogmaals tijdverlies en sleuren met bagage.

Alles hangt af van de vaarweg: op een wijde rivier schieten we sneller op dan op een smal kanaal. Ook elke sluis vraagt de nodige tijd om er doorheen te varen. Meer dan 20 tot 30km per dag zal het niet zijn, iets meer op rivieren. Johanna is ook geen speedboot, maar een rustige oude dame die ontspannend door het water glijdt. We denken ook meer in vaaruren dan in km per dag: gemiddeld zo’n 3 tot 5 vaaruren.

Neem zo weinig mogelijk mee: gemakkelijke kledij voor aan boord en voor de uitstapjes. Voor de dames best geen naaldhakken, hou het maar bij gewone schoenen of pantoffels. Slipvrij is altijd een voordeel.
  Zachte reistassen zijn makkelijker te bergen dan grote hutkoffers als ze eenmaal uitgepakt zijn aan boord.

Beddengoed, handdoeken en washandjes zijn aan boord

We beginnen met een uitgebreid ontbijt dat in buffetvorm klaar staat. We nemen de dagplanning even door, als we dat al niet bij een avondborrel hadden gedaan: hoe laat vertrekken we, wat komen we tegen, waar willen we onderweg stoppen, enz…
  We varen op de kanalen niet harder dan een kilometer of 6 per uur en worden regelmatig door sluisjes opgehouden zodat meelopen met het schip op veel trajecten mogelijk is. Er zijn 6 fietsen aan boord en soms is het jaagpad geschikt om te skeeleren.
  Soms kunnen we onderweg even stoppen om een dorpje te bezoeken. Tijdens het varen bereidt de gastvrouw een lichte lunch die je met mooi weer aan dek kan eten, met zicht op de omgeving. Waar we stoppen voor de namiddag of nacht, kun je ook met de fiets op verkenning gaan. Met de minibus en gids kunnen we natuurlijk ook een kasteel of wijnboer bezoeken die wat verderaf gelegen is (en enkele heerlijke flessen meebrengen).
  In halfpension zoeken we in de buurt een restaurantje. Mochten we ver van de bewoonde wereld afmeren dan kan de gastvrouw nog steeds een maaltijd bereiden met de voorraden. Boekte je in volpension, dan zijn alle maaltijden natuurlijk inbegrepen, soms ook op restaurant zodat de gastvrouw een avond rust heeft.
  Informaliteit, ontspanning en flexibiliteit zijn termen die goed bij het karakter van het schip en de bemanning passen.

Slapen, ontbijt, lunch en de vaartocht zijn alvast inbegrepen, frisdranken en alcoholische dranken niet. Er zijn geen bijkomende kosten voor brandstof, havengelden, beddengoed of wat dan ook.
  Je moet enkel rekening houden met uw persoonlijke uitgaven en het avondmaal (op restaurant) voor wie halfpension boekte. Als U tripjes met bus/taxi vanaf boord wil maken zijn dat natuurlijk ook persoonlijke kosten. Een eigen busje met Nederlandstalige chauffeur/gids is natuurlijk veel handiger, zowel voor uitstapjes als om naar het restaurant te gaan.

Als er iets is aan boord, dan is dat ruimte, vooral ook buiten, om je heen. Als je nog nooit gevaren hebt op een woonboot als Johanna, zie het dan maar als een flinke caravan op het water, maar dan 4 keer zo groot, 32 bij 5 meter tenslotte, met eigen douche, toilet en veel andere faciliteiten. Er valt ook altijd te kiezen voor de woonkamer met grote ramen, slaapkamer, het zonnedek, en tijdens het varen ook voor de stuurhut. Als het je eerste echte vaartocht is zult je waarschijnlijk met moeite het schip weer willen verlaten.

Roken is binnen het schip niet toegestaan en aan dek slechts als dat geen overlast voor de anderen oplevert. Als je langs het jaagpad een sigaret rookt word je wel gegarandeerd weer bij de volgende sluis aan boord gelaten.
  Drinken is natuurlijk toegestaan zolang je de veiligheid van jezelf, de anderen en het schip niet in gevaar brengt. We hebben een mooie voorraad wijnen aan boord aan redelijke prijzen. Je kan natuurlijk ook je eigen voorraad op peil houden bij de verschillende wijnboeren of locale handelaars.

Het is een must om afdoende verzekerd te zijn om alle eventuele onaangenaamheden af te dekken zolang je aan boord bent. Ziekte- en ongevallenkosten kunnen hard oplopen. Nog nooit heeft iemand er gebruik van hoeven te maken, maar je klimt, springt en doet meer ongewone dingen dan tijdens een verblijf aan de wal. En de huis- tuin- en keukenongelukjes zijn nog steeds de meest voorkomende.
  De scheepsverzekering vergoedt enkel ongelukken die voorkomen door de fout van de schipper of bemanning. Je kan dus beter een eigen verzekering hebben. Ook een reis- en annulatieverzekering kan soms nuttig zijn als je onderweg ziek valt en moet gerepatrieerd worden of als je door onvoorziene omstandigheden je reis moet annuleren.

Als je zo ruim van te voren afzegt dat er een andere boeking plaats vindt, krijg je het voorschot volledig terug. Anders niet. Het voorschot is 30% van de totale huursom, de rest te voldoen 1 maand voor afvaart.
  COVID-19, enkel voor reizen in 2022: Als je reis in 2022 niet kan doorgaan wegens Corona maatregelen, dan kun je de reis verplaatsen naar 2023 of zelfs 2024 zonder meerkosten. (Je krijgt dan een tegoedbon.)

Wij zijn Kris en Patsie en wonen op onze woonboot Johanna. Varen doet de schipper meestal alleen. Waar nodig wordt hij geholpen door Patsie die ook een vaarvergunning heeft. Gasten mogen tijdens het varen natuurlijk altijd in de stuurhut komen en even het roer overnemen.
  Tijdens het varen bereidt Patsie de lunch voor, en bij volpension ook het avondmaal. Bij interesse vertelt ze je graag enkele van haar kookgeheimen. Of je kan haar misschien ook even helpen in de keuken? Als gastvrouw houdt ze ook het schip netjes. Je kamer moet je echter zelf opruimen. Als je iets nodig hebt zoals toiletpapier of verse handdoeken, dan helpt ze je graag verder.
  Wie boekte met minibus en Nederlandstalige gids, die kan ook rekenen op een van onze freelance chauffeurs.

Johanna heeft een drinkwatertank van 13.000 liter, en een boiler van 300 liter warm water aangesloten op de centrale verwarmingsketel op stookolie. Hiermee hebben we voldoende voorraad water voor ongeveer 14 dagen of langer. Een heerlijk douche is dan ook nooit een probleem. En regelmatig kunnen we de tanks ook opvullen bij een sluis of in de haven.

Geen probleem voor de schipper, maar met kleintjes aan boord ben je ze natuurlijk wel behoorlijk aan het bewaken, en een zwemvest is voor de -12jarigen of niet-zwemmers verplicht. De ouders zijn steeds verantwoordelijk voor de kinderen en de bemanning aanvaard geen enkele aansprakelijkheid.
  We kunnen ook zeker het vaarplan dan aanpassen, minder uren varen per dag bijvoorbeeld, daar is trouwens altijd overleg over mogelijk. Een huurboot zelf besturen en door de sluizen gaan, is als ouders met kleinere kinderen ook niet echt een relaxe optie. Nog een reden om voor een tocht met Johanna te kiezen.

Met onze poes Babou en border collie Jazz(y) is het reeds behoorlijk druk aan boord. Ze leven ook als kat en hond: vooral Babou houdt ervan om Jazz(y) wat te jennen terwijl Jazz(y) vooral wil spelen, maar meestal blijven ze uit elkaars buurt. Nog een bijkomende viervoeter zou de situatie wel eens onverwacht druk kunnen maken voor iedereen.

Met Johanna bieden we verschillende formules aan, van een betaalbare vaarvakantie zoals hier beschreven tot een veel duurdere “charming class” luxe cruise met alles er op en er aan.
  Op een betaalbare vakantietocht houden wij het schip netjes en zorgen voor minstens 2 lekkere maaltijden per dag. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over het besturen van een schip van 32m lang dat maar net in de sluisjes van 5m20 breed past. We geven ook informatie over de streek en wat je kan bezoeken. Wie meer wil zien dan de dorpjes aan de waterkant, kan ook de optie nemen om met onze Nederlandstalige gids en minibus de streek nog beter te ontdekken.
  Buiten genieten van het landschap en het lekker eten aan boord, en van de uitstapjes en bezoekjes aan wal, hoef je als gast enkel je eigen kamer netjes te houden.
  O ja, áls je boekt moet je ook rekening houden met onverwachte gebeurtenissen, en humor is altijd wel een pré als je samen met Johanna en haar bemanning op pad gaat.

In de kalender kun je de geplande op- en afstapdagen terugvinden. Tussen 2 groepen hebben we ook wel graag de nodige tijd om het schip terug op orde te brengen en voorraden in te slaan. Indien 2 routes aan elkaar geboekt worden, dan hebben we natuurlijk wel 2 dagen speling om ofwel later te starten of vroeger aan te komen. Er is dus wel enige flexibiliteit, zolang reeds gemaakte boekingen kunnen behouden worden. Wie eerst boekt heeft dus de meeste keuze en flexibiliteit.
  Er is ook een minimum van 5 nachten, maar wie wil kan langer meevaren. Volgens de route kan het wel eens zijn dat we gedurende meerdere dagen niet in de buurt van een openbaar vervoer kunnen aanmeren. Maar dat weten we reeds bij de planning, en we houden dan ook rekening met mogelijke kortere of langere reizen. Bij boekingen met minibus zijn de mogelijkheden om aan boord te komen of terug te vertrekken natuurlijk meer uitgebreid.

 

Ja!
Ik wil op vaarvakantie
Stuur mij de folder

Hierbij geeft u toestemming om u informatie over onze vaarvakanties toe te sturen.

Hierbij geeft u ons toestemming om informatie over onze vaarvakanties te sturen.

Vraag onze folder aan!

Hierbij geeft u toestemming om u informatie over onze vaarvakanties toe te sturen.