Met een woonboot langs de Loire

Varen langs de Loire, tussen Briare en Nevers: een landschap met wijn, natuur, geschiedenis maar vooral veel rust. Aan de ene kant de onbevaarbare Loire met zijn prachtige natuur, daarnaast het oude kanaal met zijn vele kleine dorpjes en stadjes die elk een bezoekje waard zijn.

De brede maar ondiepe rivier zocht zijn weg in een licht glooiend landschap. De heuvelruggen rond Sancerre zijn net stijl genoeg om de druiven wat meer zon te geven. In dit ideale fietslandschap werd dan ook de EuroVelo 6 route aangelegd langs de Loire.

Om de vele landbouwproducten te vervoeren, werd in 1838 het kanaal langs de Loire aangelegd dat aansluit op het kanaal van Briare en zo verder transport richting Parijs mogelijk maakte.  Nu heeft het vooral een toeristische aantrekking om dagelijks te genieten van deze prachtige streek.

 

Wijn, natuur, cultuur en veel rust.

Onze vertrekplaats Briare is vooral gekend om zijn kanaal en zijn scheepsbrug over de Loire. Het stadje zelf is echter ook een bezoekje waard, al was het misschien maar voor zijn pittoreske haventje vol plezierboten. Fiets ook even langs het oude kanaal, onder de prachtige bomen, tot de sluis aan de Loire en dan over de brug tot Mantelot. Hier kon men vroeger met kleine schepen de soms onstuimige Loire oversteken.

12 km stroomafwaarts ligt Gien met zijn beroemde faïlance fabriek en jachtkasteel met museum. Zeker een aanrader voor wie meer in kunst en cultuur geïnteresseerd is.

We varen op de kanaalbrug dwars over de Loire richting Châtillon-sur-Loire en verder via Beaulieu tot Belleville-sur-Loire. In de lokale winkel gaat onze kok Patsie zeker enkele heerlijke geitenkaasjes kopen, de wereldberoemde Crottin de Chavignol. Dat wordt smullen deze avond.

Wie graag wil helpen bij het bedienen van de sluizen, die krijgt hier zeker voldoening. Wees er echter vlug bij want vanaf 2021 worden de sluizen langzaam maar zeker geautomatiseerd. Over 10 jaar zal deze charme hier ook verdwenen zijn.

20 km en 4 sluizen verder zien we de heuvel van Sancerre opduiken. Natuurlijk gaan we deze heerlijke wijn ter plaatse proeven. Boven op de donjon heb je ook een prachtig uitzicht op de wijde omgeving. Heb je ook zin om een geitenboer te bezoeken die je toont hoe de Crottin de Chavignol gemaakt wordt? Kom dan mee…

De volgende halte met onze woonboot is La Charité-sur-Loire. Deze stad was bekend als boekenstad wegens zijn vele antiquariaten. Internet heeft deze handel echter grotendeels overgenomen. De priorij van Onze Lieve Vrouw (la prieuré de Notre-Dame) wordt het  nieuwe centrum van de “Stad van het woord” (Cité du mot). Naast de priorij zijn ook de oude stadswallen, historische gebouwen en leuke pleintjes een uitnodiging om door deze stad te slenteren.

Cours-les-Barres, een klein dorpje op een steenworp van Le Gettin waar de Allier samenvloeit met de Loire. We bezoeken zeker de prachtige bloementuin van Apremont-sur-Allier. Onderweg komen we ook langs de Barrage des Lorains die water van de Allier naar het kanaal van de Loire voert.

Op onze laatste vaardag gaat het over de kanaalbrug van Le Guétin waar we na 2 sluizen hoog boven de Allier varen. Na de middag komen we aan in de haven van Nevers. Over de brug van de Loire kom je in het oude centrum. Hier ligt o.a. Bernadette Soubirous begraven. Bezoek ook even de kathedraal en het hertogelijk paleis of verken de stad langs het blauwe parcours “Le Fil Bleu” die U langs alle bezienswaardigheden van de stad voert.

Het laatste ontbijt aan boord van onze woonboot Johanna. Tijd voor het afscheid, geen vaarwel maar hopelijk tot ziens op een van onze andere routes?…

Route:
Briare – Belleville – Sancerre – La Charité sur Loire – Cours les barres – Nevers. (7 dagen, optie 8 tot 11 dagen)

Alternatieve aanlegplaatsen:
Châtillon sur Loire, Léré, Herry, le Guetin

Deze route kan gecombineerd worden met het Kanaal van Briare tot een 14-daagse cruise in een prachtige streek.
 

Ja!
Ik wil op vaarvakantie
Stuur mij de folder

Hierbij geeft u toestemming om u informatie over onze vaarvakanties toe te sturen.

Hierbij geeft u ons toestemming om informatie over onze vaarvakanties te sturen.

Vraag onze folder aan!

Hierbij geeft u toestemming om u informatie over onze vaarvakanties toe te sturen.